Back

Η Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στην Πρεσβευτική Κατοικία του Λονδίνου

Το Σύνολο Μιούζικαλ και Μουσικής Κινηματογράφου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας επισκέφτηκε την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 την Πρεσβευτική Κατοικία στο Λονδίνο. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο, όπου ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε κατά τη θητεία του ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 1957-1962.

Τους 46 μαθητές υποδέχτηκε ο αξιότιμος Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ιωάννης Τσαούσης. Ο κ. Τσαούσης καλωσόρισε τα παιδιά, μίλησε για τον ρόλο του διπλωμάτη, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, αφηγήθηκε την ιστορία του κτιρίου, συνομίλησε με τα παιδιά και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Μουσικού Συνόλου, κα. Φρόσω Α. Κτιστάκη και κα. Παρασκευή Καραγιάννη και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, κα. Μαλαματή- Ιωάννα Νάκα και κα. Τζόζεφιν Μάννιον-Καψάλη, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Αθανάσιο Μαμάκο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Θωμά Ρετσιάνη και τη διευθύντρια του σχολείου, κα. Αθηνά Μήλιου χάρισαν στον κ. Πρέσβη λευκώματα από την πόλη της Λάρισας και αναμνηστικά δώρα. Ο κ. Τσαούσης δώρισε στο σχολείο και στον Δήμαρχο Λαρισαίων αντίτυπα του βιβλίου με τίτλο «Διπλωματία και Ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη».

Τα παιδιά αφιέρωσαν στον κ. Πρέσβη τρία τραγούδια: η μαθήτρια Ουρανία Καβαλλιεράτου τραγούδησε ένα σόλο του Σείκιλου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο ολοκληρωμένο τραγούδι του κόσμου, ενώ στη συνέχεια απολαύσαμε από το Σύνολο Μιούζικαλ την «Άρνηση» του Σεφέρη, ποίημα μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη σε χορωδιακή επεξεργασία για 4φωνη μικτή χορωδία του Χρ. Κτιστάκη και το παραδοσιακό τραγούδι «Διαμάντω» με συνοδεία πιάνου.

Τα παιδιά είχαν τη χαρά και την τιμή να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας με τίτλο «Γιώργος Σεφέρης: Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διπλωμάτης» («George Seferis: The man , the poet, the diplomat») και στον χώρο της βιβλιοθήκης από τον ίδιο τον κ. Τσαούση και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπάνιο πρωτότυπο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Στον ιστορικό χώρο του «Γραφείου Σεφέρη» ανακάλυψαν μια σειρά εκθεμάτων: φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, ζωγραφικούς πίνακες, υπηρεσιακή και προσωπική αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που αποδεικνύουν το πολύπτυχο έργο του Γιώργου Σεφέρη και τη βαθιά και μακρόχρονη σχέση του με το Ηνωμένο Βασίλειο. Με το πέρας της ξενάγησης παρέμειναν αρκετή ώρα στον χώρο της βιβλιοθήκης, όπου ξεφύλλισαν βιβλία και διάβασαν ποιήματα του Σεφέρη στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Θερμές ευχαριστίες στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου για τη συνεργασία και την ένθερμη υποδοχή και στον αξιότιμο Πρέσβη μας, κ. Ιωάννη Τσαούση για την αποδοχή της πρότασής μας να υποδεχτεί και να ξεναγήσει ο ίδιος προσωπικά τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για τη Greek Library of London που υποδεχτήκαμε στο Λονδίνο το Σύνολο Μιούζικαλ και Μουσικής Κινηματογράφου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Σας ευχαριστούμε για την όμορφη συνεργασία και σας ευχόμαστε πολλά ακόμα ταξίδια μάθησης και ζωής.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy