Back

O Χρήστος Α. Χωμενίδης στο Λονδίνο

Στην κατάμεστη αίθουσα του George IV Chiswick, το βιβλιόφιλο κοινό του Λονδίνου υποδέχτηκε την Κυρική 18 Ιουνίου 2023 τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Χρήστος Α. Χωμενίδης με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου Δίκη Σουάρεφ που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2023 από τις Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers.

Ο συγγραφέας κατέκτησε το κοινό του από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στη σκηνή: αυθόρμητος, χειμαρρώδης, εκκεντρικός, με τη σπάνια οξυδέρκεια που τον διακρίνει, το πηγαίο χιούμορ, την απαράμιλλη αμεσότητά και προφορικότητα στον λόγο του αλλά και τη – στεντόρεια, όπως έμπρακτα μας απέδειξε – φωνή του, βρήκε διαύλους επικοινωνίας με το κοινό, διαμορφώνοντας μια αμφίδρομη δυναμική, διάχυτη καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Προσωπικά, οικογενειακά βιώματα, μνήμες της παιδικής του ηλικίας που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα, αναφορές σε ταξίδια, αναγνώσματα που επηρέασαν καθοριστικά τη γραφή του σαν “ιδανικές φωνές και αγαπημένες” για να θυμηθούμε τον Καβάφη, ποιητή που ο ίδιος, όπως αποκάλυψε, θαυμάζει βαθιά, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Οι απαντήσεις του για τη Δίκη Σουάρεφ ανέδειξαν το απόλυτο διακύβευμα για τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις: την εσωτερική ανάγκη καθενός και καθεμιάς από εμάς να θέσει τον εαυτό του/της υπό αξιολόγηση, σε μια “άτυπη” δίκη με σκοπό την αυτοβελτίωση και την κατάκτηση της αυτογνωσίας.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι περισσότερο από ενθουσιώδης, ήταν τόσο χειμαρώδης, τόσο αυθόρμητη, τόσο άμεση, όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας. Με ερωτήσεις που έθεταν στο επίκεντρο το σύνολο του συγγραφικού του έργου, τα θέματα από τα οποία αντλεί έμπνευση, τις μεταφράσεις των σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό, τη λογοτεχνία στο σχολείο, τη διδακτική της και, την παντελή έλλειψη της αισθητικής απόλαυσης, η παρουσίαση του βιβλίου εξελίχθηκε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση-συζήτηση για την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη φύση του ανθρώπου, τις καταβολές μας, την προσωπική εξέλιξη, την αποτίμηση των πεπραγμένων μας. Διδακτικός χωρίς ίχνος διδακτισμού, έκλεισε τη βραδιά υπογραμμίζοντας ότι “ο συγγραφέας πρέπει να αισθάνεται τεράστια ευγνωμοσύνη για το κοινό του”.

Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η αφιέρωσή της στο νεαρότερο μέλος του κοινού και φανατικό βιβλιόφιλο, Πάνο.

Θερμές ευχαριστίες στην εξαίρετη δημοσιογράφο, θεατρολόγο, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευδοξία Λυμπέρη Evdoxia Lymperi, για τον συντονισμό της εκδήλωσης και τις στοχευμένες ερωτήσεις αναφορικά με τις πολιτικές-κομματικές επιρροές που διαμόρφωσαν τη σκέψη του συγγραφέα και τον βαθμό που αυτές διέρχονται το συγγραφικό του έργο.

Επίσης ευχαριστούμε τους εθελοντές μας, για την πολύτιμη βοήθεια τους, την Ελένη Χασιώτη, τον Γιάννης Παπασταμάτης και την Εύη Χριστοφίδου.

Φωτογραφίες: John Kolikis / www.johnkolikis.com

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy